lunes, 29 de diciembre de 2008

Tema 3: Pregunta 3 (2a part)



Només voldria afegir tres avantatges a tot allò que ja us ha explicat la Glòria.




Programes d'autor:
8. Fomentar l'autonomia de l'alumne.
9. Crear un bagul de recursos personal del docent que pot servir per improvisar en algun moment a la classe i/o complementar el llibre de text que s'utilitza (i vas canviant).
10. Fomentar el treball en equip del departament per tal de compartir recursos creats.

Montse

sábado, 27 de diciembre de 2008

Tema 2: Pregunta 2

Principi de classificació…


BIBLIOTEQUES ON-LINE

En aquest enllaç hi trobaràs biblioteques amb llibres en castellà i anglès bàsicament i de manera gratuïta. Per citar-vos-en alguns…

En castellà: Biblioteca Cervantes, BookCrossing, BookMooch, Google Book Search, etc.
En anglès: Bibliomania, Bookins, Childrens Books Online, etc.

http://www.leergratis.com/libros-gratis/algunos-sitios-donde-leer-gratis.html

Si voleu ampliar aquest apartat, consulteu l’apartat “Libraries” del meu bloc personal, primera entrada.

http://engweblinks.blogspot.com


DICCIONARIS

En català:

En el Consorci per a la Normalització Lingüística, en el seu apartat de diccionaris hi trobareu el DIEC (de l’Institut d’Estudis Catalans), el Dídac (Diccionari escolar del grup Encliclopèdia Catalana)
http://www.cpnl.cat/recursos/diccionaris.html

Diccionari de la Llengua Catalana multilingüe
http://www.grec.net/cgibin/mlt00.pgm

En castellà:

Diccionari de la Real Academia de la Lengua Española
http://www.rae.es/rae.html

En anglès:

Si mireu el meu bloc personal, a la primera entrada hi trobareu una llista de recursos on hi ha l’apartat de Diccionaris.
http://engweblinks.blogspot.com

Diccionaris online en 10 idiomes
http://www.diccionarios.com/

ESPAIS DE LECTURA

Recursos per a l'animació lectora (Sagunt)
http://ambitlinguisticsagunt.googlepages.com/animaciolectora

Rincón de animación lectora
http://www.juandevallejo.org/lectora.html

Animación lectora (MEC)
http://mimosa.cnice.mecd.es/cutiel/ANIMACION.doc

Enllaços animació a la lectura (CRP Pla de l'Estany)
http://www.xtec.cat/crp-pladelestany/puntedu/webs/anilec.htm

Foment de la lectura (JOSEP ANTONI FLUIXÀ)
http://www.xtec.cat/lic/centre/professorat/documenta/CT-36_Fluixa.pdf

JOCS ON-LINE

En castellà:
En la pàgina web de l’Instituto Cervantes hi trobem jocs per practicar la llengua castellana.

• “Juego del diccionario” del programa de La 2, Palabra por palabra.
http://cvc.cervantes.es/aula/palabra_por_palabra/diccionario/diccio_cierre.asp?mensaje=2

• Pasatiempos de Rayuela. Hi pots buscar les activitats per contingut didàctic (adivinanzas, crucigramas, juegos de lógica, rompecabezas, opción múltiple, salto del caballo, sopa de letras, relacionar, el ahorcado y cajón de sastre) o per tipus d’interacció (contenido funcional, gramatical, léxico y sociocultural). Totes elles alhora classificades en quatre nivells de llengua (inicial, intermedio, avanzado y superior)
http://cvc.cervantes.es/aula/pasatiempos/

En català/ castellà i anglès (entre d’altres):

La Zona Clic és un servei del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya creat amb l'objectiu de donar difusió i suport a l'ús de recursos educatius, entre ells per a diverses llengües.

http://clic.xtec.net/


PROGRAMES PER DESCARREGAR

Softcatalà.
Softcatalà és una associació sense ànim de lucre, l'objectiu bàsic de la qual és fomentar l'ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. En la secció “Rebost” hi ha programes per a descarregar per a Windows, Linux i Mac, organitzats per categories, com és ara: Internet, Ofimàtica, Gràfics, Multimedia, etc.

http://www.softcatala.cat/

Justament acabo d'encetar el tema, espero que us siguin d'utilitat.

Montse

jueves, 18 de diciembre de 2008

Tema 3: pregunta 3



Comenteu els avantatges i inconvenients de l'ús dels programes d'autor per a crear-se activitats pròpies en comparació amb l'ús d'activitats que ja podem trobar creades, siguin productes editorials o estiguin compartits a la xarxa.








AVANTATGES
  1. Gran poder motivador i engrescador de l'alumne.
  2. Desenvolupa les habilitats bàsiques de lectura i comprensió.
  3. Facilitat d'ús i personalització, permet treballar amb l'ordinador exercicis fets a la mida de les necessitats.
  4. Permet treballar els diferents nivells de la classe.
  5. L'alumne veu on s'equivoca i pot corregir.
  6. Amplia i completa el material docent.
  7. Gran diversitat d'exercicis a baix cost.
DESAVANTATGES
  1. Demanen molt de temps de feina per part del professorat.
  2. Pot fomentar el treball individual, sense potenciar ni la col·laboració ni la interacció amb altres companys.
  3. El seu disseny atractiu pot distreure tant a l'alumne que aquest es limiti a observar l'estètica sense parar atenció als continguts.

Glòria

Tema 3: Pregunta 2



Feu una valoració crítica de l'ús del processador de textos per a escriure: Quan creieu que és convenient utilitzar-lo? A partir de quines edats? De quina manera? creieu que és més convenient activar-hi el corrector ortogràfic o no? Quins aspectes del treball de la Llengua permet treballar?




Jo penso que el processador de textos és convenient utilitzar-lo des d'edats primerenques perquè és una eina pedagògica, sempre i quan el mestre aprofiti les seves potencialitats:



  1. eina de millora de la presentació de l'escrit i permet integrar imatges.

  2. eina de reelaboració i, per tant, d'aprenentatge. Aquesta reelaboració pot ser individual, però serà més enriquidora si es fa, simultàniament o consecutivament, entre diversos alumnes i interactuant amb el mestre.

  3. instrument de millora de la comunicació. Tot i que no és imprescindible emprar un processador de textos, la millor presentació, impressió posterior i la facilitat en obtenir diferents còpies, són prestacions multimèdia que potencien el poder comunicatiu.

  4. eina col·laborativa per a la realització de tasques, com pot ser realitzar un escrit a mitges, o de forma simultània (tots els alumnes el pensen i un l'escriu). Tot i que en aquest cas el processador tampoc no és imprescindible, amplia molt les possibilitats de col·laboració.

Per tot això jo crec que és important que els nens, des de ben petits s'hi familiaritzin. Primer pot començar com un joc. Sens dubte, penso que és un recurs molt motivador i engrescador per als alumnes.



I això no vol dir que s'hagi de deixar de banda l'escriptura manual. Sóc de l'opinió que és important que els nens tinguin destresa i agilitat amb la grafia. Però també és cert que no podem oblidar el context real que envolta els infants, cada vegada més els bolígrafs són substituits pels teclats de l'ordinador. És per això que cal plantejar-se seriosament que els nostres alumnes siguin competents en mecanografia.


Pel que fa al corrector ortogràfic, crec que depèn d'allò que treballem en cada moment. Si l'objectiu són els continguts, no veig perquè hem de desactivar el corrector, al contrari, tenir-lo activat ens agilitzarà la feina. Si treballem l'ortografia podem optar per tenir-lo activat o desactivat. En el primer cas facilitarà l'autocorrecció i això redueix el component de penalització afectiva que comporta el fet d'assenyalar les faltes per part del mestre, doncs és el mateix alumne que es corregeix. Tenir-lo desactivat pot estar indicat en el moment que volem avaluar el nivell ortogràfic dels nostres alumnes.


Els aspectes de la llengua que permet treballar són:



  1. ORTOGRAFIA, perquè facilita l'autocorrecció i l'alumne pot veure immediatament on s'havia equivocat.

  2. ESTIL, perquè la possibilitat de fer cerques i substitucions sobre el text permet comprovar repeticions de paraules i millorar l'estil.

  3. COHERÈNCIA, perquè diferents alumnes poden participar en un mateix producte amb gran coherència formal.

  4. EXPRESSIVITAT DE L'ESCRIT, perquè permet incloure imatges que donin més força al text.

  5. COMPOSICIÓ ESCRITA, perquè permet tallar i enganxar en una altra part de l'escrit amb un mínim esforç.

Glòria

sábado, 6 de diciembre de 2008

Tema -3 pregunta:2


Feu una valoració crítica de l'ús del processador de textos per a escriure: Quan creieu que és convenient utilitzar-lo? A partir de quines edats? De quina manera? creieu que és més convenient activar-hi el corrector ortogràfic o no? Quins aspectes del treball de la Llengua permet treballar?
Per respondre aquest seguit de preguntes, convé ampliar la resposta a una pregunta formulada en el tema 1. Com aprenem ?
Però abans d’abordar el Com ? anirem al Què ?

Llegint el llibre: Cómo aprender con Internet, he arribat a la conclusió que aprendre és: canviar.

Si seguim una línea constructivista i apostem per ensenyar a aprendre més que ensenyar continguts, estarem canviant i potenciant les habilitats i destreses de l’alumne, que en un futur li permetran: seleccionar, organitzar i interpretar la informació.Tot i que el mestre , com a mediador, no ha d’oblidar que la vesant epistemològica ha de ser de qualitat i per tant és recomanable no només enfocar-ho des d’una perspectiva constructivista sinó objectivista també, per tal de canviar conceptes erronis per conceptes veritables i així l'alumne al llarg de la seva vida vagi aprofundint en aquesta veritat.

L’aprenentatge ha d’estar relacionat amb contextos reals, perquè sigui significatiu i amb aquest sentit els processadors de textos té l’ avantatge d’estar relacionat amb la vida real dels infants.
El paper de l’ordinador hauria de ser: el de potenciar i desenvolupar les parts mentals i guiar els processos d’aprenentatge actuant de suport en l’acció constructivista de l’alumne i treballar en societat amb l’estudiant. El processador de textos permet superar moltes limitacions físiques que condicionen la pròpia activitat individual.

Personalment crec que és una eina que durant la primària s’ha d’usar d’una forma puntual i durant la secundaria d’una forma habitual. Ja que els alumnes han de ser capaços de tenir certes estratègies provinents de la motricitat fina assolides al acabar la primària juntament amb uns mínims de normes ortogràfiques assolits per tal que puguin traspassar allò que saben en altres contextos, per solucionar problemes, com per exemple realitzar una nota a mà en un moment donat amb una certa eficiència.

Hi ha escoles que en el cicle superior de la primària els alumnes escriuen en ploma per tal de facilitar aquest treball de la motricitat fina.

Crec que l'alfabetització informàtica convé fer-la el més aviat possible però no podem oblidar que els alumnes aprenen dels seus propis errors així que és convenient que les correccions les realitzi la mestra amb les pertinent explicacions i plantejat la resolució que cregui convenient per solucionar-ho. Per exemple si s’ha de copiar la paraula o fer una frase nova per contextualitzar la paraula. Per tant el corrector no hauria d’estar activat en la primària per treballar la llengua.

L’ordinador pot millorar l’escriptura de l’alumne però no el fara millor escriptor, els processadors de textos poden millorar l’expressió o presentació d’una idea, però no poden millorar el pensament.

Bibliografia consultada:
MARTIN, J.M.; BELTRAN, J.; PÉREZ, L. (2003) Cómo aprender con Internet. Madrid: Fundación Encuentro.

jueves, 4 de diciembre de 2008

Tema 3: Pregunta 1



Mireu d'ampliar la classificació de programari que es proposa



  • Programari específic per al treball de la llengua:
Clic's de Llengua: Activitats per al treball de la llengua.

Escriptor de contes (Neobook, Easy Book Creator, Ebookswriter, Storybook weaver): permet la creació de contes il·lustrats.

Before you know it: és un programa patentat que permet personalitzar l'aprenentatge per ajustar-lo a les necessitats de cadascú.

Barrina: és un programa d'exercicis de lèxic. elaborat per Jordi Esteban Calm de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Boig: programa que treballa la construcció de frases.


Catacroc: programa per treballar la lectura i lèxic, elaborat per la UAB

Saber-ne un niu: és un programa d'exercicis de frases fetes, elaborat per Jordi Esteban i Maria Antònia Solé de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

  • Programari inespecífic per al treball de Llengua:

PROCESSADORS DE TEXTOS:

Word del Microsoft i Quadern (més senzill)


Writer de l'OpenOffice

Keynote: editor de text gratuït, capaç d'incloure diferents documents en un únic arxiu.

PROGRAMES DE PRESENTACIONS

Power Point de Microsoft

Windows Movie Maker

Impress de l'OpenOffic

Presentacions en línia del GoogleDocs


PROGRAMES TUTORIALS: es poden emprar per aprendre gramàtic

BASES DE DADES:es poden emprar per preparar diccionaris multilingües.

  • Programes d’autor

JClic Author: és un projecte de software lliure del Departament d'Educació de la Generalitat, i permet crear, realitzar i avaluar activitats educatives multimèdia. Funciona en diversos sistemes operatius:Linux (Guadalinex), Macintosh, Windows y Solaris.

HotPotatoes: programa creat pel Centre d'Humanitats de la Universitat de Vitoria. La seva llicència no és lliure, però permet el seu ús a les institucions educatives i a mestres, sempre que no es comercialitzin els seus materials. S'utilitza més a secundària que a primària.


Ardora: és una aplicació informàtica gratuïta, creada pel José Manuel Bouzán Matanza i que permet crear les seves pròpies activitats, en format html, per als seus alumnes d'una manera molt senzilla. Amb Ardora es poden crear més de 45 tipus diferents d'activitats, mots encreuats, sopes de lletres, completar, panells gràfics, rellotges, etc. El professor o professora només ha de centrar l'esforç en els elements de l'activitat no en el seu tractament informàtic.


CmapTools: per realitzar mapes conceptuals


MindManager: és un programari lliure desenvolupat per Mindjet per a l'elaboració de mapes mentals, orientat als negocis i empreses, encara que es pot aplicar en qualsevol sector de la ciència i la tecnologia.


Preguntón Test y esquemas: de windows per realitzar tests i esquemes.



Taskmagic: és gratuït i permet crear exercicis i jocs interactius, basant-se en imatges, sons i textos.

EdiLim: és una senzilla eina creada per un professor gallec que permet el seu ús lliure sempre que es respecti la seva gratuïtat i autoria. Es tracta d'un entorn per a la creació de materials educatius molt senzill d'emprar i que no necessita cap instal·lació a l'ordinador. Crea materials didàctics accessibles des de la xarxa, independentment de l'equip i del navegador utilitzat.

Malted: és un projecte de la Comunitat Econòmica Europea , continuat pel Ministeri d'educació espanyol de manera gratuïta. Permet crear unitats didàctiques multimèdia i interactives que poden ser utilitzades pels alumnes com una pràctica d'aprenentatges previs.

NeoBook: És una de les eines d'autor de major difusió en l'àmbit educatiu. La raó de la seva popularitat és la relativa facilitat del seu ús en relació amb les possibilitats que té, el seu baix cost (no és de lliure difusió) i que serveix per a realitzar publicacions electròniques que permeten aprofitar la capacitat multimèdia de l'ordinador i incloure animacions, imatges , Vídeo i so. Amb Neobook es poden elaborar unitats didàctiques completes que permeten la presentació de la informació en diferents suports (vídeo, animació, imatge, so ...) i l'elaboració d'una gran varietat d'activitats que són avaluables.