viernes, 31 de octubre de 2008

Tema 2: Pregunta 5


Debatim sobre les posssibilitats, avantatges i inconvenients de l'ús del Messenger en relació amb el treball de la llengua.
(En aquesta entrada anirem fent totes les intervencions del debat. Recordeu de signar-les)
1. El messenger, a priori, pot semblar un bon recurs per treballar l'escriptura. Però la realitat és que sovint es fa servir una escriptura poc elaborada i amb poca correcció. La situació desitjable seria aquella on l'alumne prengués consciència de la importància d'escriure bé i s'hi esforcés, tot i que els missatges siguessin col·loquials. Penso que una cosa no treu l'altra, sinó hi ha el perill que els nens es relaxin i perdin l'interès pels aspectes més formals. GLÒRIA

jueves, 30 de octubre de 2008

Tema 2: Pregunta 4







Quins altres recursos d'Internet interessants per treballar llengua hi ha?

Les aplicacions educatives basades en les TIC, amb l'apel·latiu genèric de TIC educatives, engloben un ampli ventall de recursos, materials i enfocaments metodològics molt variats.


He volgut referenciar altres recursos interessants en aquest mapa conceptual perquè penso que permet visualitzar-los molt clarament.













M'he inspirat en dues fonts:


1. Taxonomia de materials i recursos educatius digitals publicada per Jordi Vivancos Martí
http://ticotac.blogspot.com/2007/01/espectre-dels-materials-educatius.html

2. Mapa conceptual molt bo de Felipe Zayas http://www.fzayas.com/darlealalengua/?p=620#comments

Glòria


martes, 21 de octubre de 2008

Tema 1: Pregunta 1






Què cal aprendre de Llengua i Literatura?







Cal educar les nenes i els nens perquè desenvolupin aquelles competències comunicatives i lingüístiques que facin possible que siguin capaços d'actuar tant a nivell personal com social.



Per aconseguir-ho hem de plantejar un desenvolupament integral de l'alumne, i ho farem no tant a través de continguts sinó a través de competències que volem que assoleixi. Em refereixo no tant a què ha de saber sinó a què ha de saber fer.



En aquesta línea i pel que fa a Llengua, han d'assolir la competència comunicativa, la qual inclou l'oral, l'escrita.


  • La competència oral facilita expressar idees, opinions i sentiments, és a dir, construir el propi pensament.

Hauran d'aprendre les Microhabilitats de l'expressió oral (planificar un discurs, conduir-lo, produir el text, controlar la veu, ...). Els més petits tenen necessitat de treballar els aspectes més globals i rellevants de l'expressió, mentre que els més grans ja poden practicar els punts més específics.

Hauran d'assolir les Microhabilitats de la comprensió oral (Reconèixer els fonemes, distingir les paraules rellevants d'un discurs, comprendre el contingut d'un discurs, inferir dades de l'emissor, ...)



  • La competència escrita s'ha de potenciar en totes les seves dimensions, receptives (lectura) i productives (escriptura), de comunicació i creació. Els processos de lectura i escriptura són complexos, per tant caldrà motivar l'alumne perquè descobreixi la funcionalitat de la llengua.

Hauran de dominar les Microhabilitats de la comprensió lectora (Reconèixer i distingir les diferents lletres de l'alfabet, pronunciar les lletres de l'alfabet, reconèixer paraules i frases, llegir en veu alta, entendre el missatge global, ...)

Hauran d'assolir les Microhabilitats de l'expressió escrita (psicomotrius i cognitives)




En relació a la Literatura, han d'assolir la competència literària que permetrà comprendre el món que els envolta, els altres i a si mateixos a través de lectures d'obres de qualitat. Hauran de desenvolupar l'hàbit lector i escriptor, per tal de poder descobrir el plaer de la lectura i apreciar textos literàris de diversos gèneres (poètic, narratiu i teatral).

Per tal de poder assolir aquestes competències, haurem de pensar la programació de l'aprenentatge de Llengua i Literatura tenint en compte:

1.- Uns criteris lògics per seqüenciar els continguts a treballar.

  • Relació amb el desenvolupament evolutiu dels alumnes. Per exemple, difícilment un nen usarà amb propietat unes determinades conjuncions si no és capaç d'establir relacions de causa i conseqüència.
  • Coherència amb la lògica interna de la disciplina. Per exemple, per poder llegir s'han de conèixer les lletres.
  • Adeqüació dels nous continguts als coneixements previs dels alumes, per tal d'aconseguir un aprenentatge constructiu.
  • Priorització dels continguts procedimentals.
  • Continuïtat i progressió. Cal tornar i retornar a treballar els continguts, però fer-ho d'una manera nova i progressiva, mai repetitiva.
  • Equilibri: controlar que la selecció i l'estructuració dels continguts porti realment ca a un desenvolupament integral.
  • Lògica. Per anar del que és general al que es particular i del més senzill i pròxim al més complex.

2.- els objectius que volem que assoleixin:

  • Quins textos han de saber comprendre i/o produir, en relació a la seva capacitat, les seves necessitats personals, socials i acadèmiques.
  • Quins coneixements linqüístics o extralingüístics han de tenir per comprendre i/o produir aquests textos, amb la màxima correcció i adequació possibles, sempre en relació a la capacitat.
  • Quines actituds és bo de desvetllar i treballar per tal que les activitats expressades en els dos punts anteriors es desenrotllin amb la màxima fluïdesa i profit possibles.

3.- uns materials didàctics que ens permetin crear situacions d'aprenentatge: textos reals, premsa, àudio-visuals, material de biblioteca, material elaborat per nosaltres, llibres de text.

En resum, he volgut fer aquest plantejament sobre què han d'aprendre els alumnes de Llengua i Literatura, no entenent l'aprenentatge de la llengua com una adquisició de codis i normes, sinó com l'adqusició i el desenvolupament de les estratègies necessàries per comunicar-se.

Glòria

Bibliografia consultada:

  • Currículum de primària
  • Cassany, D. i altres. 1993. Ensenyar llengua. Barcelona. Graó







Tema 1- Pregunta 4


Apunteu exemples d'activitats que es podrien fer "a classe de Llengua" utilitzant algun dels recursos TIC que permetin exemplificar cadascun dels "models d'ús" de les TIC que s'hi exposen.

Per contestar aquesta pregunta he cercat una direcció de correu molt interessant i fet des del Departament d'Educació de Catalunya, a continuació us deix-ho la direcció:

http://www.google.es/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.xtec.cat%2F~aismael%2Fnoucurs%2Fpdfdoc%2Frtic_llengua.pdf&ei=pQH-SImdO4ycQNrjyPsC&usg=AFQjCNEA7ugntOfy8aAu1VStfBLLcWBakQ&sig2=r35qFGVXxlc9fuzrOAKhpA

Aquí trobareu totes les qüestions relacionades amb la posada en pràctica de les Noves Tecnologies, en aquest cas, aplicades a l'Àrea de Llengua i Literatura.

L'ordinador com a instructor

Per exemplificar aquest tipus d'activitat el que podríem fer és una MUD (mini unitat didàctica) de llengua catalana. un exemple de MUD pot ésser:
http://www.xtec.es/formaciotic/edu365/5_matedu/mud_pri.htm
( O fer un JClic que tothom ha utilitzat a la carrera)

L'ordinador com a eina de treball

Encara que sigui una mica feixuc, una de les activitats podria ser el fet de fer el resum del tema amb algun programa (PowerPoint/Word) per a registrar-ho.


L'aprenentatge basat en simulacions i en la resolució de problemes

Per exemplificar aquest tipus d'activitat el què podríem fer és una webquests sobre qualsevol tema de Llengua i Literatura:
http://www.xtec.es/recursos/webquests/index.htm

O també participar en xarxes telemàtiques amb altres escoles; ( Projecte Bongoh)

lunes, 20 de octubre de 2008

Tema 1. Marta Escolar.










Considerant les TIC com tot el ventall de possibilitats que ofereix l’ordinador i similars (càmera de fotos o vídeo).Com pot ser:

  • Realitzar una exploració i una recerca de coneixement.

  • Construir coneixement en hipermèdia.

  • Organitzar coneixement- base de dades.

  • Representar coneixement.- Mapes conceptuals.

  • Comprendre coneixement – sistema d'expert i micromóns.

  • Construir coneixement per a la societat. -Telecomunicacions e-mail




A l'analitzar la qüestió "què han d’aprendre els alumnes de la llengua i de la literatura", d’entrada diria que han d’aprendre allò que està prescrit en el currículum; però m’agradaria poder pensar que el mestre pot sortir d’aquestes prescripcions per tal d’inculcar un gust per aquesta matèria. Els alumnes han de ser conscients que llegir és una feina (com ho pot ser estudiar) i han de veure allò de positiu que representa treballar, (per tal de motivar) com pot ser treure partit dels talents, ser útil als altres prestant-los un servei, com pot ser escrivint un llibre...



L’aprenentatge hauria de ser significatiu per a l’alumne, que el senti propi . La manera més fàcil que aquest coneixement sigui adquirit de manera significativa és que aquest estigui englobat en un marc constructivista, on l’alumne és autodidacte del seu aprenentatge.



Aprendre vol dir: adquirir informació, respostes i construir significats. En el cas d’aquesta assignatura en un marc constructiu, autoregulat i interactiu.



Hem de ser conscients que al realitzar una recerca a Internet l’alumne ha d’estar format amb un criteri crític. Per tant, seria recomanable seguir alguns passos com ara:



a.- Planificar la recerca.



b.-Utilitzar estratègies de recerca.



c.-Valorar l’aplicabilitat de la informació



d.-Avaluar críticament la informació trobada aprenent a discriminar si la informació és: opinió, fantasia o realitat.(És molt recomanable que es preguntin: Qui ha subministrat la informació?, d'on ve i què representa aquesta informació?)



e.-Reunir la informació



f.-Reflexionar sobre allò que s’ha trobat.



Penso que la societat digital exigeix tenir una visió crítica de la informació per tal de no ser víctimes d’enganys o de fraus.





Amb les TIC a classe de llengua podríem, en el cicle superior, dissenyar una revista escolar, fent servir un llenguatge periodístic (clar correcte i concís)



Poden escanejar fotos, utilitzant programes com el Microsoft Publisher o Page Maker haurien de tenir un webmail (de hotmail o MSN o school master) els alumnes han de llegir el diari, planificar-se , participar en grup. En resum, participar responsablement en el procés...



miércoles, 8 de octubre de 2008

Expectatives de l'assignatura: MontseCB

Aniré fent comentaris  seguint com a base els 4 punts dels "Continguts del programa":

1. Les NTIC i la seva utilització didàctica. Em sembla un punt que pot ser coincident amb l'assignatura de NTAE de primer, però que ens vam quedar molt curts amb només un quadrimestre a primer de carrera. M'agradaria que fos la continuació i ampliació del que vam fer llavors.

2. D'aquest punt, em sembla molt interessant veure i comentar experiències de treball en llengua i literatura, tant de llengües estrangeres com de primeres llengües en diverses escoles. Tinc especial curiositat per descobrir possibilitats d'aprenentatge pels estudiants pel que fa l'ús del messenger, xats i d'altres, tant populars entre la població més jove.

3. En referència al programari, m'interessen especialment els punts c i d (programari específic per al treball de llengua i per a la creació de materials didàctics respectivament)

4. Per últim, sóc de l'opinió que ha sigut molt encertat incloure l'últim punt (els mitjans audiovisuals) en aquest curs, perqué moltes vegades és un punt oblidat en els cursos de noves tecnologies; en canvi molt versàtil per l'aprenentatge de llengües.

No creieu que aquesta assignatura o similar hauria d'existir en tots els anys de la nostra carrera de magisteri? 

En podem parlar en la trobada d'aquest migdia. Fins llavors.

MontseCB

martes, 7 de octubre de 2008

COMENCEM AMB ELS QUATRE “SETS ” : NOVES TECNOLOGIES!!!

Hola a tothom els que visiteu aquest bloc, sigueu benvinguts. Em presentaré soc la Marta una alumna de Magisteri que està cursant una assignatura de noves tecnologies aplicades a l’àrea de llengua i literatura i que tinc l’honor de formar equip amb unes persones fantàstiques.
I...que espero trobar-hi, doncs espero d’entrada poder familiaritzar-me amb recursos i programes per poder vèncer una mica aquest respecte que fan les noves tecnologies, i que et fan pensar, de vegades, que només són per uns pocs entesos que hi tenen traça.
Així que bàsicament espero millorar en aquest àmbit per poder aplicar a l’aula alguns d’aquests recursos o si més no tenir un ventall més ampli de possibilitats. També soc conscient que no només els alumnes poden aprendre amb les noves tecnologies,penso que és una eina excel·lent per què els mestres estiguem en continua formació i reciclatge. Las noves tecnologies no són el futur si no el present especialment per la generació que s’està actualment a les escoles així que els mestres hem d’estar a l’alçada. Això és el que espero trobar, així que poc a poc aquest bloc anirà prenen forma a mesura que avança el curs. Arreveure.

lunes, 6 de octubre de 2008

I JO, QUE N'ESPERO DE L'ASSIGNATURA?

Quan llegeixes el programa de l'assignatura, com passa amb tots els programes oficials, te n'adones que ve farcit d'una llarga llista d'objectius. Donat que un quadrimestre és un període de temps curt, vull ser realista. Em sentiré molt satisfeta si en puc assolir un, tot i que n'engloba molts altres. El defineixo com aprendre amb les TIC., m'explicaré.
Espero que durant les properes setmanes pugui conèixer i utilitzar recursos que em permetin integrar les TIC a l'aula per treballar la llengua. Aprendre a emprar les TIC per tal que els alumnes aprenguin allò que hagin d'aprendre i alhora que em permetin saber que ho estan aconseguint.
Penso que de la manera com està enfocada l'assignatura constantment tindrem l'oportunitat d'aprendre de tots i amb tots.
És per tot això que les meves expectatives són molt altes i estic segura que l'enfocament eminentment pràctic de les tasques m'ajudarà molt a aconseguir-les.

Glòria

Espectatives sobre l'assignatura

Les espectatives que tinc jo respecte l'assignatura són molt bones, ja que, les TIC són una eina molt lícita per a treballar amb els nens i en l'àrea de la llengua i la literatura no en tinc massa coneixença, per tant, crec que serà una forma d'apropar-me més a unes eines que no conec i que segurament podré utilitzar en un futur.
Una cosa que he esmentat i que m'agradaria que quedés ben clara és el fet de que les TIC són una eina no una solució, com molts mestres pensen.

Jordi Bofarull

UNA NOVA AVENTURA

Aquí comença una nova aventura amb les noves tecnologies, aquest cop aplicades a la llengua i a la literatura. Sona bé oi?
Els companys de viatge formem el GRUP 7 i som: Jordi Bofarull, Marta Escolar, Montse Català i Glòria Miranda.
Us convidem a gaudir i descobrir amb nosaltres de l'assignatura.
Molt bona feina!!!!